Lezing ⬢ Het Nijmeegs Schippers Antependium
5 okt 2023Spreker Hubert Hendriks vertelt in deze lezing over het Nijmeegs Schippers Antependium, de periode waarin het indrukwekkende doek is ontstaan, het maken van het doek en de afgebeelde figuren.
In de lezing over het Nijmeegs Schippers Antependium vertelt Hubert Hendriks over de periode waarin het doek is ontstaan, het eind van de 15e eeuw. De rol van Nijmegen binnen Gelre in deze woelige periode is opmerkelijk. Nieuwe ontwikkelingen kondigen zich aan. Waarom ging het behoorlijk goed met Nijmegen terwijl de andere steden van Gelre zoals grafelijk Zutphen het minder makkelijk hadden?
Vervolgens staat het Antependium zelf centraal. Eerst komt de functie van een antependium ter sprake in relatie tot ander religieus textiel. Welke stoffen en garens werden gebruikt en waarom was kerktextiel zo kostbaar in de late Middeleeuwen? Welke materialen werden gebruikt bij het Nijmeegs Schippers Antependium? Hoe werd het indrukwekkende doek gemaakt, met welke borduurtechniek?
De betekenis van de afgebeelde figuren en versieringen is voor de hedendaagse mens niet zo makkelijk als het lijkt en verdient enige uitleg. Bovendien heeft dit Antependium een aantal bijzondere kenmerken die apart worden benoemd. Hubert Hendriks, de spreker, ziet het Nijmeegs Schippers Antependium als het ‘Testament van de Middeleeuwen’. In zijn slotwoord ligt hij deze visie toe.
Tijdens de pauze is er gelegenheid om Het Nijmeegs Schippers Antependium op de tentoonstelling De Hertog en de Hanze te bekijken.
Waar en wanneer?
- Datum: donderdag 5 oktober
- Tijd: 14.30 – 16.30 uur met een pauze
- Locatie: Het Auditorium, ’s Gravenhof 4 in Zutphen
- Kosten: € 7,50
- Doelgroep: volwassenen
Deze lezing is georganiseerd in het kader van het Hanzejaar 2023 en de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen.
Over de spreker:
Hubert Hendriks werd al tijdens zijn studie theologie docent bedrijfsethiek aan het Economisch College in Nijmegen, waar hij met veel plezier twintig jaar doceerde en vele jonge mensen voorbereidde op hun stap naar het bedrijfsleven. Zijn functie directeur contractonderwijs gaf hem het zetje om met de opgedane ervaringen een eigen bedrijf te beginnen in cultuurmanagement en entrepreneurship. Dat alles in combinatie met wekelijks optreden met zijn succesvolle orkest ‘Die Flegel’, dat hij tijdens zijn studie had opgericht.
Zijn cultuurhistorische en sociaaleconomische belangstelling bracht hem bestuurlijk en organisatorisch in contact met vele organisaties. Naast het werk in het sociaaleconomisch domein ontstonden artikelen en presentaties over de Gebroeders van Lymborch en heel in het bijzonder een studie en website over het Nijmeegs Schippers Antependium.
Hij schreef een boek over ‘het Nijmeegse lied door de eeuwen heen’ en publiceerde ‘Hubertus, zijn leven ten tijde van de Merovingen’.
Afgelopen tijd publiceerde hij over de gewelven van de Nicolaaskapel in Nijmegen en over De Stevenskerk vóór 1591. Deze studies werden enerzijds verfilmd en anderzijds als digitale presentaties uitgebracht gericht op een breed publiek.