Aanscherpen onderscheidend profiel Museum Henriette Polak
Om het onderscheidende profiel van Museum Henriette Polak nog beter uit te dragen, hebben we ons collectie- en wervingsbeleid aangescherpt. We willen onze kerncollectie versterken en uitbreiden met werk van kunstenaars die vanuit eenzelfde gedachtegoed als de oprichters werken naar de zichtbare werkelijkheid en dit doen met een eigen ‘handschrift’ en met museale kwaliteit. Daarom kijken we kritisch naar onze huidige collectie.
Van sommige werken in onze collectie moeten wij constateren dat zij in de afgelopen jaren zelden of nooit het depot hebben verlaten en dat de verwachting is dat dit zo zal blijven, omdat de aansluiting met het verwervings- en tentoonstellingsbeleid er niet (meer) is. Om ruimte te bieden aan onze groeiende collectie moeten we efficiënt omgaan met onze (beperkte) depotruimte. Ontzamelen is daarom van groot belang. Momenteel werken we daar hard aan. Uiteraard is ons streven om, volgens de richtlijnen van Leidraad Afstoten Museale Objecten) te zorgen voor herplaatsing binnen de museale sector en het publieke domein.
Sinds de oprichting van Museum Henriette Polak in 1975 hebben wij vele werken aangekocht, geschonken gekregen, of in bruikleen mogen nemen. Het verwervingsbeleid dat in het verleden werd gehanteerd, heeft ertoe geleid dat zich werken in de collectie bevinden die minder passend zijn en daardoor niet, of zeer zelden, worden getoond. Met name schilderijen die geen verbinding hebben met het museale profiel leggen beslag op de beperkte depotcapaciteit. Het is dan ook buitengewoon jammer dat we nu werk moeten weigeren omdat het ons simpelweg aan depotruimte ontbreekt.
We willen letterlijk ruimte creëren voor werken die wij juist als zeer gewenst en passend beschouwen. Hierdoor kan er een afwisselender en completer (kunstenaars)beeld van de collectie getoond worden en vaker werk van de Polak-kunstenaars worden gewisseld.
Kwalitatief ontzamelen en verwerven
In de vorige (2018-2021) en huidige beleidsperiode (2022-2025) is een belangrijke doelstelling de kerncollectie te versterken door kwalitatief te ontzamelen en te verwerven.
De afgelopen vijf jaar is ons collectie- en verwervingsbeleid erop gericht om het onderscheidende profiel van Museum Henriette Polak aan te scherpen. Het museum wil in staat zijn een beeld te geven van de ontwikkeling van het kunstenaarschap van de kunstenaars in de (kern)collectie. In het bijzonder van die waarvan de invloed nu nog merkbaar is. Die invloed toont zich in het werk van hun leerlingen en/of navolgers, aan hun relevantie voor de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland, zowel in uitingen als in gedachtegoed, en de publieke aandacht voor hun werk. Daarnaast willen we de blijvende relevantie en vitaliteit van de werken naar de zichtbare werkelijkheid in de 21ste eeuw presenteren.
Die ambitie is bepalend voor onze verwervingscriteria. Daarmee creëren we duidelijkheid richting het publiek, kunstenaars, bruikleengevers, schenkers en financiële ondersteuners. We worden zeer regelmatig benaderd door potentiële schenkers die zich aangesproken voelen door dit profiel.
Zorgvuldig
Ontzamelen is voor het vergroten van de kwaliteit van de collectie en voor het effectief benutten van het depot van groot belang. Bruiklenen die niet bij het profiel passen willen we retourneren en voor aanwinsten een plek vinden in een andere publieke ruimte. Vanzelfsprekend betrachten wij grote zorgvuldigheid naar de betrokken kunstenaars en/of schenkers en de gemeente als eigenaar van de collectie. Voor dit arbeidsintensieve traject hebben wij dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds gedurende 1,5 jaar een projectmedewerker kunnen aantrekken. Een fantastische kans om de collectie de gewenste kwaliteitsimpuls te geven en onze depotvoorziening toekomstbestendiger te maken.
Op de Afstotingsdatabase vind je de geselecteerde werken. Klik hier (link opent in nieuw venster).