Workshop ⬢ Handdrukken maken
11 jul 2021Nu we zo lang thuis hebben gezeten, vallen die kale muren toch wel erg op. Doe er wat aan en maak onder professionele begeleiding van museumdocent Tine Zevenhuizen een originele handdruk a la Nan Platvoet!
Maak zelf poëtische prints
Nan Platvoet (1909-1975) is een van de kunstenaars uit de collectie van Museum Henriette Polak. Platvoet was grafisch ontwerper van beroep. In de jaren vijftig werkte hij regelmatig voor bedrijven die nieuwe producten op de markt brachten en het dagelijks leven wezenlijk veranderden. Zo ontwierp hij onder andere voor Philips, Forbo, Sikkens verven, Gilde- en De Ploegstoffen. Met zijn bijzondere oog voor kleur en zijn talent voor het scheppen van een heldere ordening in complexe structuren gaf Platvoet meerdere merken een geheel eigen uitstraling.
Over Platvoet
In zijn vrije tijd experimenteerde hij met de materialen in zijn grafisch atelier en maakte hiermee zijn bekende poëtische handdrukken, zoals zijn Adam en Eva-serie (de laatste prints zijn te koop in de museumwinkel, cadeau tip!). Experiment en poëzie kenmerken ook zijn toegepaste ontwerpen. Platvoet hield van de vormen en kleuren in de natuur. Ben jij ook zo gecharmeerd van het werk van Nan Platvoet? In deze workshop leer je zelf handdrukken maken zoals Platvoet het deed. Je gaat sowieso met een mooi kunstwerk naar huis!
Wat is een handdruk?
Een handdruk is de meest eenvoudige drukvorm. Als voorwerpen worden geïnkt (van een laag verf voorzien) en met de hand op een blad papier worden gestempeld, is er al sprake van een handdruk. Het stempelen wordt bij een handdruk vaak gecombineerd met het werken met sjablonen.Stempels en sjablonen kunnen meerdere keren worden gebruikt. Maar een volgende handdruk zal altijd verschillen van een vorige. Iedere versie van een handdruk is dus uniek.
Van sponsjes tot aardappelen
Nan Platvoet begon al in het midden van de jaren vijftig met het maken van handdrukken. Hij stempelde met allerlei voorwerpen: letters en ornamenten uit zijn letterbak, de zijkant van een letterblok, maar ook met allerlei andere materialen, zelfs met sluitkurken van flessen. Uit stevig papier knipte hij sjablonen: mensen, dieren en ornamenten. Om een extra effect aan zijn handdrukken te geven werkte Nan Platvoet vaak op een vel papier, dat hij van tevoren met drukinkt een kleur gaf. Nan Platvoet gebruikte zelden inktkleuren, die direct uit een potje komen. Speciale kleuren bereikte hij door toevoeging van ongebruikelijke ingrediënten uit de natuur, zoals sap van eikels of rode bieten. Wij gebruiken in deze workshop keukensponsjes, stevig karton, aardappelen, bloemen, bladeren, takjes, dekseltjes van potten flessen, proppen plastic, netjes van sinaasappels, kurken, flessendoppen, eierdozen etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Praktische informatie
De workshop Handdrukken maken is op 11 juli, van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname € 15.- per persoon. Aanmelden kan via info@museazutphen.nl of 0575 516 878 o.v.v. ‘Workshop handdrukken’. Let op! Er is plek voor een beperkt aantal personen i.v.m. de coronamaatregelen, dus wees er snel bij. De workshop wordt gegeven door Tine Zevenhuizen.