Masterclass ⬢ Etsen met de Zutphense kunstenaar Wim van der Meij
30 aug 2024“Het ís niet moeilijk. Je moet er de tijd voor nemen.” Deze uitspraak van de Zutphense kunstenaar Wim van der Meij over het etsen nemen we ter harte. Tijdens de masterclass Etsen, die Wim in het kader van de tentoonstelling ‘Gedrukt in Zutphen’ geeft, leert hij je de beginselen van het vak.
De masterclass begint bij de tentoonstelling ‘Gedrukt in Zutphen’. Samen met Wim van der Meij bekijk je zeldzame boeken, gravuren, houtsneden, litho’s, prenten en tekeningen en wordt er gesproken over diverse grafische technieken. Vervolgens vertelt Wim over het werk van Rembrandt, een onuitputtelijke inspiratiebron voor iedereen die in het etsen geïnteresseerd is. Daarna ga je zelf etsen. Onder begeleiding van Wim van der Meij en aan de hand van eventuele voorbeelden, maak je een etsplaat en afdrukken precies zoals het vroeger ook gedaan werd.
Benieuwd naar de magische mogelijkheden van het etsen? Schrijf je dan in voor de masterclass Etsen op vrijdag 30 augustus in het Stedelijk Museum Zutphen.
Gezien de grote belangstelling voor deze masterclass is er een extra masterclass gepland op 13 september 2024. Reserveer hier voor de masterclass op 13 september.
Waar en wanneer?
- Datum: vrijdag 30 augustus 2024
- Tijd: 14.00 – 17.00 uur
- Leeftijd: Alle leeftijden (vanaf 10 jaar)
- Locatie: Auditorium, Stedelijk Museum Zutphen, ’s Gravenhof 4.
- Kosten: €65,-
- Inbegrepen:
Papier, inkt, overig materiaal en voorbeelden
Koffie/thee/water en wat lekkers
Entree tentoonstelling Gedrukt in Zutphen*
*Wil je meer zien? Je bent van harte welkom! Koop wel eerst een kaartje bij de kassa of laat je (museum)kaart scannen.
Over Wim van der Meij (1949)
“Tekenen was mijn levenslange hobby, maar na mijn eerste etslessen in 1977 kon ik er niet meer mee ophouden. Ik volgde avondcursussen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In januari 1986 zegde ik mijn baan op en begon mijn carrière als fulltime kunstenaar. Mijn etsen hebben eigenaren gevonden in veel verschillende landen.
In mijn atelier teken ik wat ik heb gezien met een fijne stalen punt op het gepolijste oppervlak van een koper- of zinkplaat die bedekt is met een dun laagje was (etsgrond). Als de tekening klaar is, wordt de plaat ondergedompeld in een zuur dat het metaal wegbijt waar de naald de was heeft weggekrast. Na het verwijderen van de was is de plaat klaar om af te drukken. Daartoe wordt de plaat ingeïnkt, afgeslagen en met een vel vochtig papier door de pers gedraaid.”
Over ‘Gedrukt in Zutphen’
Zutphen kent een lange geschiedenis als het gaat om het gedrukte woord. Al in 1518 werd het eerste boek gedrukt in Zutphen. Sindsdien herbergde de stad diverse drukkerijen, uitgeverijen en boekbinderijen. Het, mede in Zutphen, gedrukte woord bracht ons uiteindelijk democratie, onderwijs voor iedereen en natuurlijk leesplezier. Gedrukt in Zutphen, naar het gelijknamige themajaar van Erfgoedcentrum Zutphen, is een ode aan Zutphen boekenstad. De overzichtstentoonstelling ‘Gedrukt in Zutphen’ die het Stedelijk Museum Zutphen in samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen maakt, is te zien t/m 15 september 2024. Lees meer…