Nationale Museumweek 2021 in de Musea Zutphen
Van 19 t/m 25 april is het Nationale Museumweek in Nederland en natuurlijk ook in de Musea Zutphen. En we hebben een aantal leuke activiteiten! Omdat we nog niet zeker weten of we open mogen, hebben we ook online onze pronkstukken, tentoonstellingen en activiteiten voor je klaargezet. Ontdek de tentoonstellingen Magie van Licht en Zilver voor Iedereen vanuit je huiskamer, maak je eigen vikingzwaard of download een van onze spelletjes om thuis te spelen. Maar hopelijk ook tot ziens in onze musea!
De Nationale Museumweek 2021 staat net als vorig jaar in het teken van vrijheid. Alles staat of valt met onze vrijheid. Individuele expressie, kunst, culturele ontplooiing. We ondervinden nu de gevolgen van beperkingen in onze vrijheid. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek! Wij nodigen je uit om in vrijheid ons échte goud te ontdekken. Vrijheid is goud!
Ons echte goud: twee pronkstukken uitgelicht
Twee topstukken uit de collecties van het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak belichten het thema vrijheid op geheel eigen wijze.
Pronkstuk van Museum Henriette Polak
Henri de Haas, Het landschap – groen (2009), aquarel, collectie Museum Henriette Polak
In Museum Henriette Polak wacht een zaal vol magie op een bewonderend publiek. Eén van de ‘magische’ kunstwerken uit de tentoonstelling Magie van Licht is een kleine aquarel van Henri de Haas (1937-2018). Dit werk werd in 2019 samen met zes andere kunstwerken van De Haas als schenking aan de collectie van Museum Henriette Polak toegevoegd.
Henri de Haas had vrijheid in zijn kunstenaarschap. Hij was namelijk een veelzijdig kunstenaar; hij maakte schilderijen, grafiek, keramiek, muziek, film- en theaterproducties. In dit werk laat hij zich van zijn meest poëtische kant zien. De Haas had een passie voor de aquarel, het werken met waterverf op papier. In zijn benadering van dit medium bevrijdde hij zich van de conventie: figuren en objecten vloeien namelijk niet in elkaar over. De vormen worden begrensd door het uitgespaarde wit van het papier, de tegenvorm, waardoor ze winnen aan ruimtelijkheid. De Haas paste verschillende stijlen toe. Van grote composities gevuld met driftige figuren in interactie, grillige droombeelden tot uiterst gevoelige, soms verstilde landschappen.
Dit landschap is de kleur groen. Herkenbaar als landschap met een voorgrond, horizon met bomen en lucht daarboven, is het vooral de beleving van dat landschap, de sfeer, die indruk maakt. En de enorme ruimtelijkheid. Het indrukwekkende groen, die grote frisse vlakte, al die groene tonen als variaties op één kleur. Sprankelend van dauw, geurig gras, zompig onder schoenen, groen langs knotwilgen, heel ver weg de hemel in.
Pronkstuk van het Stedelijk Museum Zutphen
Strooibusje in de vorm van een vogel, zilver, Hollandia, 1e helft 20e eeuw
Gevangen in een transparante kooi, ontnomen van zijn vrijheid, staat in de tentoonstelling Zilver voor Iedereen een kleine zilveren kolibri – of paradijsvogel – te pronken met zijn veren. Een verstilde dans, zonder voorlopig publiek. Het is een van de vele zilveren voorwerpen, gemaakt door Hollandia uit Zutphen. Ons echte goud is dus eigenlijk Zutphens zilver. Zilversmederij Hollandia maakte tussen 1917 en 1951 een enorm uitgebreid assortiment zilver, van theeschepje en luciferhouder tot in opdracht gemaakte pronkstukken als een spiegel, of dit kostbare gevederde kleinood. Het beestje heeft nog een staart: het kopje van de vogel kan eraf. De vogel gevuld met suiker, zout of zand dient zo als aantrekkelijk strooibusje voor op een tafel of bureau.
Als we weer open gaan te zien in de tentoonstelling Zilver voor Iedereen, t/m 27 juni.
Online activiteiten tijdens de Nationale Museumweek
Tijdens de Nationale Museumweek kun je online van alles doen bij de Musea Zutphen!
Digitale rondleiding: Vrouwen van de Musea Zutphen
Vlogger Lieke van Thuismuseum.nl (My Daily Shot of Culture) maakte een online rondleiding langs enkele topstukken van Museum Henriette Polak en Stedelijk Museum Zutphen. In musea staat werk over en van vrouwen(levens) niet altijd even nadrukkelijk op de voorgrond. Dat is toch eigenlijk zonde? Tijd om de musea eens vanuit een andere invalshoek te bekijken: die van vrouwelijke makers en vrouwen(levens). Met deze vlog zet Lieke vrouwelijke topstukken in de schijnwerpers.
Maak je eigen vikingzwaard met Karin
Zutphen is in het jaar 882 aangevallen door de Vikingen. Ze hebben flink huisgehouden. In het Stedelijk Museum Zutphen zie je allerlei voorwerpen die het verhaal van deze vikingaanval vertellen: resten van huizen, skeletten van mensen en dieren én een echt vikingzwaard. Samen met museumdocent Karin maak je een eigen vikingzwaard, waar je leuk mee kunt spelen!
Veel plezier! Stuur je ons een foto of filmpje van het eindresultaat? Dat mag via social media: @museazutphen of stuur een mailtje naar info@museazutphen.nl.
Doe samen een spelletje!
We hebben twee leuke spellen online staan. Het Museum Henriette Polak Memorie spel, met topstukken uit de collectie van onder andere Wim Oepts, Charlotte van Pallandt en Arie Schippers.
En het Dubbel-zes spel, gemaakt in 1880, bijna 140 jaar geleden. In deze eeuw werden er steeds meer spellen speciaal voor kinderen gemaakt. Het Dubbel-zes spel wil de kinderen leren over hoe ze zich moeten gedragen. Dus wanneer je lief bent krijgt je munten en wanneer je stout bent moet je munten inleveren. Dit spel is onderdeel van de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen en nu mét spelregels te downloaden.
Lentekriebels!
Wij hebben al lentekriebels door het mooie weer, jullie ook? Deze vrolijke kleurplaten van illustrator Jan Jutte passen hier goed bij.