Te zien in: Museum Henriette Polak

Joop Sjollema, Charles Roelofsz en Herbert Fiedler in gesprek, 1962, olieverf op doek

Op dit schilderij uit 1962, ziet u de twee kunstenaars Charles Roelofsz en Herbert Fiedler in gesprek. Het zijn vrienden van de kunstenaar, Joop Sjollema. Sjollema was een veelgevraagd en gewaardeerd portretschilder. Hij portretteerde bijna al zijn vrienden. In de andere zalen in dit museum is meer van zijn werk te zien.

Het schilderij geeft een goed beeld van de werkwijze en kwaliteit van de kunstenaar. De luisterende houding van Herbert Fiedler links, en rechts Charles Roelofsz die spreekt met zijn handen. Deze sprekende handen staan centraal in het schilderij. Ze benadrukken zo de dynamiek van het gesprek.

Op de achtergrond van dit schilderij is de voor Joop Sjollema typische kleurcombinatie van bruinrood met diepgroen te vinden. Het groen is voor een groot deel met het bruinrood overgeschilderd. Dit overschilderen zie je op meer van zijn schilderijen. Vanwege zijn kleurenblindheid ziet Sjollema namelijk weinig verschil tussen de diepe kleur groen en het bruinrood. Vaak roept hij de hulp in van een collega bij het kiezen van de juiste kleur.