Te zien in: Museum Henriette Polak

Johan Buning, Stilleven met rode doek, 1960, olieverf op doek

Dit kleine stilleven door autodidact Johan Buning is het eerste kunstwerk dat de stichters van dit museum in 1968 kochten. Het is eenvoudig van compositie: een schaaltje met fruit staat op een tafel, rechts geflankeerd door een rode doek. De knappe mix van realisme en abstractie kenmerkt de schilderkunst van Johan Buning op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Het oeuvre van Johan Buning bestaat uit talloze stillevens, interieurs, landschappen en portretten. In zijn intieme werk licht hij letterlijk de alledaagse gewone dingen van het huiselijke leven uit: planten, kruiken, fruit, meubilair. Hij verheft ze tot bijzondere objecten, die onze aandacht meer dan waard zijn. Het verveelde hem nooit om levenloze alledaagse dingen tot leven te wekken in verf op doek.

Na het overlijden van zijn echtgenote, de schilderes Titia Brongers,  richtte Johan Buning in 1961 een naar hen genoemde stichting op. Deze Buning Brongers Stichting reikt tegenwoordig tweejaarlijks maximaal tien prijzen uit aan jonge Nederlandse schilders, die aan het begin staan van een veelbelovende carrière. Het is de grootste particuliere kunstprijs van Nederland.