
Parels van Polak
Van 19 jul 2025 t/m 26 okt 2025Museum Henriette Polak bestaat in 2025 vijftig jaar. Dankzij de in Zutphen geboren mecenas Henriette Polak-Schwarz (1893-1974) opende het museum op 21 juni 1975 zijn deuren. Dat was toen nog gevestigd in het herenhuis De Wildeman, aan de Zaadmarkt in Zutphen. Het gouden jubileum viert Museum Henriette Polak met een omvangrijk programma. De tentoonstelling Parels van Polak, van 19 juli tot en met 26 oktober 2025, vormt het hoogtepunt.
Mecenas Henriette Polak
Henriette Polak werd geboren op 7 november 1893 in Zutphen en zij ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste Nederlandse mecenassen en spil in het Amsterdamse culturele circuit. Ze was van onschatbare waarde voor onder andere het Humanistisch Verbond en ze richtte diverse oudedagvoorzieningen op, zoals het Rosa Spierhuis, het verzorgingshuis voor kunstenaars en wetenschappers. Haar beroemde salon in Amsterdam bracht kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en intelligentsia bij elkaar. In het eerste deel van de tentoonstelling wordt Henriette Polaks enorme betekenis voor kunst en cultuur belicht evenals haar invloed op het maatschappelijke en sociale leven in Nederland.
Topwerken uit de kerncollectie
In het tweede deel zijn topwerken te zien van onder andere Gerrit Benner, Fred Carasso, Joop Sjollema, Otto B. de Kat, Maité Duval, Hetty Heyster, Edith Meijering en Riek Wesseling. Met als slotstuk een werk dat via de Stichting Toeverlaat in langdurige bruikleen aan het museum wordt aangeboden. Dankzij een thematische opzet, verrassende multimediale elementen en interactieve onderdelen worden de kunstwerken op een nieuwe manier beleefd — én worden meerdere zintuigen geprikkeld.
Bij de tentoonstelling verschijnt de voorpublicatie De drie levens van Henriette Polak-Schwarz. Het is de voorzet voor een biografie die historica Pauline Micheels schrijft.
Bijzondere samenwerking
De tentoonstelling is tot stand gekomen in een bijzondere samenwerking: studenten van Aventus, afdeling Ruimtelijk Vormgever, gaven hier onder leiding van docent Kim Venus vorm aan. De interactieve elementen zijn bedacht door Phil Pot, student Interaction design aan de HKU. International Fragrances and Flavors (IFF), de fabriek met haar oorsprong in Polak & Schwarz, en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) ontwikkelden de geurelementen.
Extra: activiteiten en onderwijs
Polakkunde, lezingreeks
20 juli, 14.00 uur – Pauline Micheels
24 augustus, 14.00 uur – Leo Samama
28 september, 14.00 uur – Paulo Martina
Kamerconcerten in de museumzaal
22 augustus – Marise (zang, gitaar)
26 september – Manja Smits (harp) en Egbert Jan Louwerse (fluit)
18 okt – Strijkkwartet van het Radio Filharmonisch Orkest (het Walburgiskwartet)
Stadswandeling ‘In de voetsporen van Henriette’ (i.s.m. het Humanistisch Verbond)
3 augustus, 7 september en 5 oktober, 13.00 uur
De tentoonstelling Parels van Polak wordt mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, mede dankzij het Buziau Geesink Fonds. Met dank aan stichting Gifted Art, International Fragrances and Flavors (IFF), Leo Samama en het Rosa Spierhuis.