Te zien in: Stedelijk Museum Zutphen

Vikingaanval: Skelet van een vrouw

Dit is een skelet van een vrouw van ongeveer 35 jaar. Zij liet het leven tijdens de Vikingaanval op Zutphen in 882. We weten dat het om een Vikingaanval gaat, omdat tussen de resten een  bronzen muntje werd gevonden. Het muntje uit 844 is geslagen in York. Deense  Vikingen veroverden het gebied rondom York en gebruikten het als uitvalsbasis voor hun tochten naar onze streken. Het muntje is ook te zien in het museum.

Het skelet is een van de topstukken van het museum, omdat hier het bewijs wordt geleverd dat Vikingen werkelijk gewelddadig konden zijn. Dit is duidelijk te zien aan de zwaardsnede bij haar knie. Waarschijnlijk heeft zij zich met haar knie proberen te verdedigen. Ook het feit dat zowel de vrouw als het kind nooit netjes zijn begraven is een bewijs voor moord. Zutphen is de enige plaats op het vaste land van Europa waar een dergelijke vondst gedaan is.

Luister hier naar de aflevering 6 van de Verhaal van Gelderland Podcast waarin conservator Musea Zutphen Christiaan te Strake en stadsarcheoloog Michel Groothedde vertellen over deze bijzondere archeologische vondst.

Vikingaanval 882. Tekening: Fred Marchal