Te zien in: Museum Henriette Polak

Kees Verwey, Stilleven met bloemen, 1969, aquarel

Het kleurrijke stilleven, zoals dit deze uitbundige aquarel met bloemenvaas, werd dé specialiteit van Kees Verwey. Met zijn omvangrijke oeuvre en grote artistieke vakmanschap kan hij tot de grootste Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw worden gerekend.

In olieverf en aquarel maakte Verwey talloze virtuoze stillevens van bloemen, maar vooral van de voorwerpen in zijn eigen atelier. Dit stilleven is opgebouwd uit naast en over elkaar heen geplaatste vlakken en vlekken aquarelverf, hier en daar transparanter of juist extra aangezet. Alles is gericht op een zo rijk en indrukwekkend mogelijk resultaat. Het laat ook zien dat Kees Verweij zich telkens opnieuw verwonderd moet hebben over de onuitputtelijke kracht van de alledaagse werkelijkheid als inspiratie voor zijn werk.

‘Kunst is spiegeling’, was een van zijn gevleugelde uitspraken. Die uitspraak verwijst niet alleen naar zijn intense manier van kijken, maar ook naar zijn eigen leven. Alles wat hij aan levensbagage had verzameld: zijn familie en afkomst, de rijke erfenis van de Hollandse kunsttraditie, zijn vroegere leermeesters en niet te vergeten, de kunst van zijn eigen tijd, weerspiegelden zich in zijn werk.