Te zien in: Museum Henriette Polak

Jeanne Bieruma Oosting, Rivierkreeft, ca. 1950, linosnede

Jeanne Bieruma Oosting was schilder, maar vooral een uitmuntend graficus. Waar ze in haar schilderijen letterlijk de werkelijkheid weergeeft, is haar grafische werk poëtischer en lijkt haar fantasie vleugels te krijgen. Deze kreeft is monumentaal van compositie, brutaal van kleur en trefzeker getekend en uitgesneden. Een linoleumsnede is vergelijkbaar met een houtsnede, maar het snijden in het zachtere linoleum maakt vloeiender lijnen en vormen. Mogelijk. Bovendien missen de vlakken de nerftekening van het hout. Rondom de kreeft zijn de groeven van de guts goed te zien.

Op aanraden van haar collega, de beeldhouwster Charlotte van Pallandt vertrok Jeanne Bieruma Oosting in de jaren dertig naar Parijs. Hier leerde alles wat er te weten valt over grafische technieken, met name in het atelier van de graficus Stanley William Hayter. Na bijna elf jaar keerde ze terug naar Amsterdam.

Jeanne Oosting was begaan met jonge, beginnende kunstenaars. In 1968 stelde ze op haar zeventigste verjaardag een aanmoedigingsprijs in voor jonge figuratief werkende kunstenaars. De Jeanne Oosting Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende jonge schilder en aquarellist.