Te zien in: Museum Henriette Polak

Arie Schippers, Catharina de Grote, 2006, eps, gips en styrabont

Samen met haar’ buurvrouw’ Liaison Dangereuse trekt Catharina de aandacht. Het beeld oogt zwaar, maar niets is minder waar. Het is namelijk gemaakt uit epoxy, ook bekend als piepschuim en gips. De ondergrond is daarna door de kunstenaar, Arie Schippers, beschilderd. Met sieraden heeft hij het portret een finishing touch gegeven.

Catharina de Grote verwijst naar de vrouw van de Russische tsaar Peter de Grote. Het is de afbeelding van een krachtige, sterke vrouw, die weet wat ze wil. Tegelijkertijd zijn de sporen van ouderdom en aftakeling goed zichtbaar. De vergankelijkheid van de mens in het algemeen wordt zo treffend door Arie Schippers in beeld gebracht.

Als kunstenaar is Arie Schippers moeilijk onder één noemer te vangen. Zodra hij een thema of techniek een tijdlang uitgeprobeerd heeft, gaat hij op zoek naar een volgende uitdaging. Het schilderen wisselt hij af met beeldhouwen. Maar tekenen doet Schippers altijd en overal. Zijn werk is meestal een spannende combinatie van observaties uit de werkelijkheid en beelden uit zijn herinnering of fantasie

Arie Schippers was een leerling van onder andere Norbert Olthuis en Arie Kater aan de Rijksakademie in Amsterdam.  In 1977 ontving hij als meest getalenteerde academiestudent de prestigieuze Nederlandse kunstprijs Prix de Rome. Schippers behoort tot de beste en meest veelzijdige Nederlandse kunstenaars van dit moment.